Bel Ve Boyun Disk Hernisi (DRX-9000)

Bel Ve Boyun Disk Hernisi (DRX-9000)

DRX-9000 cihazı dünyada birçok ülkede kullanılmakta olan bir çeşit spinal dekompresyon cihazıdır. Bu sistem uzay araştırmalarında, yer çekimsiz ortamda bulunan astronotların omurgalarında meydana gelen yapısal değişimler gözlemlenerek ve bundan yola çıkılarak tasarlanmış bir sistemdir. 

Spinal Dekompresyon Tedavisi, bel ve boyun fıtığı bulunan hastalarda kullanılan, %85-95 arasında bir başarı oranına sahip ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Akut ve kronik bel –boyun ağrılarını güvenli bir şekilde tedavi eder.

Spinal Dekompresyon cihazı, dejenere olmuş ve daralmış disk aralığını, yani üst ve alttaki omurun arasını genişletip açarak etkisini gösterir. Omurların arasındaki mesafe genişleyince disklere binen yük ortadan kalkar ve diskin içinde negatif basınç oluşur. Oluşan negatif basınç vakum etkisi oluşturarak, yer değiştiren ve fıtıklaşan diskin tekrar eski yerine geri dönmesini sağlar. Bu sayede bası altındaki sinir rahatlar. Aynı zamanda bu negatif basınç diskin beslenmesi için gerekli olan kanın difüzyonla diske gelmesini sağlar. Bu sayede beslenmesi de yeniden artan hasarlı disk kendini daha kolay tamir eder. 

Klasik traksiyon cihazlarında, tüm omurga aynı yükle çekildiğinden vücudun koruyucu mekanizmaları devreye girer ve omurga kaslarında kasılma/spazm olur. Bu da çekim etkisini azaltabilir.

Spinal Dekompresyon sisteminde ise kişiye göre ayarlanabilen çekim açıları ile segmente spesifik olacak şekilde problemin olduğu disk aralığına logaritmik bir eğriyle giderek artan kontrollü bir çekim uygulandığından vücudun koruma mekanizmaları uyarılmaz. Böylece sadece hedeflenen hasarlı disklerde etkili bir negatif basınç oluşturulmuş olur. Bu sayede hem diğer disk bölgeleri korunmuş olur, hem de omurga kaslarında spazm ve ağrı olması engellenir. Bu sayede, klasik traksiyon cihazlarının kullanılmasının riskli olduğu ilerlemiş bel ve boyun fıtığı durumlarında güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Spinal Dekompresyon Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

  • Bel fıtıkları
  • Boyun fıtıkları
  • Siyatik ağrıları
  • Omurga kanal darlığı
  • Faset (omurga eklemi) ağrıları
  • Omurga kireçlenmeleri (dejenerasyonu)
  • Üzerinden 6 aydan fazla süre geçmiş  bel fıtığı ameliyatı olan hastalar
  • Üzerinden 12 aydan fazla süre geçmiş boyun fıtığı ameliyatı olan hastalar

Kimlere Uygulanamaz?

Omurga kırıkları, şiddetli kemik erimesi, sekestre (omurilik kanalına parça düşmesi olan) bel fıtıkları, geçirilmiş cerrahi sonrası  vida/plak ile omurga stabilizasyonu bulunanlar, omurga tümörleri, omurganın iltihabi hastalıkları, omurga kayması, felç (inme) ve gebelik gibi durumlarda Spinal Dekompresyon tedavisi uygulanmaz. 

Spinal Dekompresyon tedavisi sürecinde analjezik akımlar ile elektroterapi, manuel terapi, ultrason, omurga masajı, lazer gibi değişik fizik tedavi yöntemleri de tedaviye eklenebilir. Tedavi süresi hastaya ve hastalığın aşamasına göre 15 ilâ 20 seans arasında değişebilmektedir.